Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws en zadelontwikkelingen

Blog Filter
Empire dealers Dealerday 2024
◆ 6 June 2024
Empire dealerdag Juni 2024

Afgelopen maandag 3 juni was het alweer tijd voor de derde dealerdag van Empire op de prachtige locatie van Kim Noordijk in Galder. Bijna alle dealers waren aanwezig en het was duidelijk dat we de afgelopen jaren flink zijn gegroeid. Wat begon als een klein clubje is nu uitgegroeid tot een grote, enthousiaste groep.

De dag begon met een stukje theorie over het vullen van zadels, want het is altijd goed om de basiskennis weer even op te frissen. Daarna gingen we aan de slag met een praktijkoefening: één paard werd van top tot teen voorzien van een zadel. We keken naar alles, van de boomvorm en balans tot de boommaat en vulling. Natuurlijk observeerden we ook hoe het paard onder het zadel bewoog en hoe de ruiter zat – in balans, zonder belemmeringen, met de juiste zitmaat en perfecte wrong. Het was heel leuk om te zien dat zelfs bij een jong paard dat nog maar 6 weken onder het zadel is, we een groot verschil kregen in de bewegingsmechaniek bij het testen met verschillende zadels.

Na een welverdiende lunchpauze, waarbij we gezellig bijpraatten, gingen de zadelpassers in drie groepen aan de slag met verschillende ruiter-paard combinaties. Dit gaf iedereen de kans om in de praktijk te brengen wat we ’s ochtends hadden besproken. We zagen allerlei verschillende soorten paardenruggen voorbij komen, wat zorgde voor interessante en leerzame momenten.

Het was een dag vol waardevolle ervaringen en nieuwe inzichten. Het was geweldig om te zien hoe iedereen met zoveel enthousiasme en inzet bezig was. Al met al was het een zeer geslaagde dealerdag en we kijken nu al uit naar de volgende!

20231011_089A8242Empire_singel
◆ 5 December 2023
Heeft jouw singel de juiste lengte?

Een juiste lengte van de singel is essentieel voor het comfort en de prestatie van zowel paard als ruiter. Een goed passende singel zorgt ervoor dat je zadel op zijn plek blijft liggen, waardoor ongemak en blessures worden voorkomen.

Waarom is de lengte van de singel belangrijk?

Een slecht passende singel kan schuren, knellen of zelfs bewegingsbeperkingen veroorzaken. Bovendien kan het de stabiliteit en balans van de ruiter beïnvloeden, wat weer van invloed is op de communicatie met het paard. Een goed passende singel zorgt voor een betere verbinding tussen ruiter en paard, waardoor de prestaties en het welzijn van beide verbeteren.

Hoe bepaal je de juiste lengte?

Het kiezen van de juiste singellengte vereist aandacht voor de anatomie van je paard. Hier zijn enkele stappen om de juiste lengte te bepalen:

 1. Bepaal de positie van de elleboog van je paard: Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de singel niet te dicht bij de elleboog zit, wat schuren en ongemak kan veroorzaken.
 2. Zorg ervoor dat de gespen boven de elleboog zitten: Dit helpt om drukpunten te voorkomen en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de druk over de borst van het paard.
 3. Plaats de singel ongeveer een handbreedte achter de elleboog: Dit geeft je paard voldoende bewegingsvrijheid en voorkomt knellen.

Controle van de pasvorm

Na het aansingelen is het belangrijk om het gedrag van je paard goed in de gaten te houden:

 • Tijdens het aansingelen: Let op tekenen van ongemak of verzet.
 • Tijdens de warming-up en het rijden: Observeer of je paard een gelijkmatige gang heeft en geen tekenen van ongemak vertoont.
 • Na het rijden: Controleer op schuurplekken, haarverlies of zwelling rond het singelgebied.

Regelmatige controle van de singel en het zadel is cruciaal, vooral als je paard veranderingen in gewicht of spierontwikkeling doormaakt. Een goed passende singel draagt bij aan het comfort voor je paard.

Professionele hulp bij het kiezen van de juiste singel

Tijdens het passen van een zadel kun je samen met je zadelpasser verschillende singels testen om de beste pasvorm voor je paard te vinden. Onze zadelpassers zijn getraind om niet alleen naar het zadel, maar ook naar de juiste singel te kijken, zodat jij en je paard optimaal kunnen presteren. Neem de tijd om de juiste singellengte te kiezen en controleer regelmatig de pasvorm om ervoor te zorgen dat jouw paard zich comfortabel en vrij kan bewegen.

20230818_089A9484Empire_dealer_Veerle_LR
◆ 21 August 2023
Nooit meer twijfelen: Zo plaats je je zadel perfect op de rug van je paard!

Een goed geplaatst zadel voorkomt ongemak en blessures bij je paard. Een veelvoorkomende fout bij het zadelen van een paard is het te ver naar voren leggen van het zadel. Als het zadel te ver naar voren ligt, kan dit de beweging van de schouder beperken en pijn veroorzaken. Dit kan leiden tot verzet, ongelijke gangen en zelfs langdurige blessures. Door je zadel correct te plaatsen, zorg je ervoor dat je paard vrij kan bewegen en voorkom je blessures. Twijfel je of je je zadel goed neerlegt? Volg deze stappen:

4 stappen om je zadel op de juiste plek te leggen

 1. Bepaal de positie van de schouder van je paard: Voel de voorkant van de schouder van je paard met je hand. De schouderbladrand is een goede indicatie van waar je moet beginnen.
 2. Let op de schouderbeweging voor de juiste zadelpositie: Til het been van je paard op en strek deze naar voren uit. Zo kun je voelen hoever het schouderblad naar achter beweegt. Het is belangrijk dat de schouder vrij kan draaien en niet belemmerd wordt door het zadel.
 3. Vind de boompunt (de basisstructuur van het zadel): Dit is het hardste deel van het zadel, net onder de kussens aan de voorkant. Dit punt moet je positioneren.
 4. Leg het zadel met de boompunt 3-5 cm achter de schouder: Dit zorgt ervoor dat de schouder vrij kan bewegen en dat het zadel niet te ver naar voren ligt.

Belangrijke punten die ervoor zorgen dat je zadel op zijn plek blijft liggen

Een goed passend zadel blijft op zijn plek liggen tijdens het werk en zorgt ervoor dat je paard comfortabel en vrij kan bewegen. De juiste pasvorm van een zadel hangt af van verschillende factoren:

 • De juiste boommaat en pasvorm: Een zadel dat goed past bij de rug van je paard voorkomt drukpunten en zorgt voor een gelijkmatige gewichtsverdeling.
 • Goed passende kussens: De kussens moeten goed aansluiten op de rug van je paard en gelijkmatige druk uitoefenen.
 • Juiste positie van de singelstoten en een passende singel: De singel moet op de juiste plaats zitten om het zadel stabiel te houden zonder te knellen.

Vraag hulp aan je zadelpasser

Heb je deze stappen doorgenomen en twijfel je alsnog of je je zadel op de juiste plek legt? Vraag je zadelpasser om hulp!

20230818_089A9173_Empiredealer_Veerle
◆ 18 August 2023
Fotoshoot Veerle de Meyer en Eline Segers

Vandaag stond een leuke fotoshoot gepland met Empire zadelpasser Veerle de Meyer van Passend zadel en haar klant Eline Segers. Samen met fotograaf Sorcha Tijmons van Colour Focus zijn we naar het zonnige België afgereisd en hebben we op een schitterende locatie een fotoshoot gehouden. Eline rijdt haar leuke merrie met de Empire Maratha. Wat een prachtige foto’s!

089A0556_Empire_Saddles
◆ 1 June 2023
Studioshoot met Swarovski en lak!

Het was tijd om de opties eens goed in beeld te brengen! Van mat croco, tot aan Swarovski stardust en een crystal chain. Fotograaf Sorcha Tijmons van Colourfocus heeft met haar vakmanschap onze zadels prachtig in beeld gebracht, inclusief ons nieuwste model, de Empire Aztec. Hier alvast een sneak peek!

20231004_089A6161_TreeClix
◆ 31 May 2023
Check je zadel: Voorkom deze 3 veelvoorkomende zadelproblemen

Een goed passend zadel is essentieel voor het comfort en de gezondheid van je paard én voor jouw rijplezier. Maar zelfs met het beste zadel kunnen er problemen ontstaan als het niet goed wordt onderhouden of gecontroleerd. Check jij je zadel af en toe op deze veelvoorkomende problemen?

1. Ongelijke Vulling

Een van de meest voorkomende problemen is ongelijke vulling in de kussens van je zadel. Dit kan drukpunten veroorzaken en leiden tot ongemak voor je paard tijdens het rijden. Zorg ervoor dat je je zadel regelmatig laat controleren en indien nodig bijvult of opnieuw vult.

2. Scheef of Verschoven Zadel

Een scheef of verschoven zadel kan je balans verstoren en je paard hinderen tijdens het rijden. Controleer regelmatig je singel om te zorgen dat deze goed is aangespannen en positioneer je zadel correct op de rug van je paard. Gebruik ook altijd een krukje bij het opstappen om de druk op je zadel gelijkmatig te verdelen.

3. Beschadigde Stijgbeugelriemen

Beschadigde of ongelijke stijgbeugelriemen kunnen niet alleen onveilig zijn, maar ook je balans tijdens het rijden verstoren. Inspecteer je stijgbeugelriemen regelmatig op slijtage of beschadiging en vervang ze indien nodig om ongelukken te voorkomen.

Door regelmatig je zadel te controleren op deze problemen, kun je ervoor zorgen dat zowel jij als je paard comfortabel en veilig kunnen rijden. Voorkomen is hier altijd beter dan genezen!

20230405-089A9790Empire_saddles_Belgie
◆ 5 May 2023
Fotoshoot Manu de Brauwer en Marcus Bergez

Vandaag hadden we wederom een fotoshoot gepland om Empire dealer Manu de Brauwer van In Balance Saddle Fitting en zijn klant, eventingruiter Marcus Bergez, op de foto te zetten. Samen met fotograaf Sorcha Tijmons zijn we afgereisd naar de zeer mooie locatie van Sport Vlaanderen Waregem.

Manu is al jaren actief in de paardensport als dressuur en springruiter en is daarnaast MSFC gecertificeerd zadelpasser. Met zijn achtergrond en kennis kan hij ruiters op alle niveau’s van een goed passend zadel voorzien. Marcus Bergez rijdt zijn paarden tijdens de dressuurtraining en proeven met de Empire Omani.

c5809a8e-76e4-49e3-a368-5560563163b6
◆ 4 April 2023
Jaarlijkse Empire dealerdag o.l.v. Ergonomie Equestre

Bij Empire Saddles hechten we veel waarde aan de voortdurende training en ondersteuning van onze dealers. Naast het individueel begeleiden van onze dealers, organiseren we jaarlijks een inspirerende dealerdag. Op maandag 3 april 2023 vond onze jaarlijkse Empire Saddles Dealerdag plaats, en wat was het een geweldige dag! Bijna al onze dealers waren aanwezig, en het werd een leerzame en inspirerende bijeenkomst.

Bijzondere Gast: Eugènie Cottereau

Deze keer hadden we de eer om Eugènie Cottereau van Ergonomie Equestre uit Frankrijk te verwelkomen. Eugènie is een autoriteit op het gebied van de houding en zit van de ruiter en heeft maar liefst 30 zadelpassers opgeleid. Haar diepgaande vakkennis en passie voor ergonomie brachten een schat aan inzichten tijdens de dealerdag.

De dag begon met een boeiende theoretische sessie waarin Eugènie haar visie en kennis deelde. De onderwerpen varieerden van de anatomie van het paard tot de ideale ruiterzit en de impact hiervan op de prestaties. Jolanda en Eugènie hadden onlangs samen zadelconsulten uitgevoerd, wat resulteerde in praktijkgerichte en zeer bruikbare informatie voor onze dealers.

Praktische Workshops

Na een heerlijke lunch, waarbij we de kans hadden om te netwerken en ervaringen uit te wisselen, gingen we in de middag aan de slag in de binnenhal. Onder de deskundige begeleiding van Eugènie werkten we met verschillende combinaties van ruiters en paarden. De praktische workshops boden een waardevolle gelegenheid om de theorie in de praktijk te zien en te ervaren hoe kleine aanpassingen grote verschillen kunnen maken.

MS7A8599ML
◆ 5 March 2023
Houd je zadel in topconditie: 5 tips!

Met het juiste onderhoud kun je nog langer van je zadel genieten. Hier zijn vijf handige tips om ervoor te zorgen dat je zadel in topconditie blijft:

1. Reinig na gebruik

Na het rijden is het belangrijk om het zadel schoon te maken. Verwijder eerst vuil en stof met een zachte borstel of een droge doek. Daarna kun je met een vochtige doek het zweet weghalen. Dit voorkomt dat zweetresten het leer beschadigen en scheuren veroorzaken.

2. Kies de juiste zadelsteun

Bij het opbergen van je zadel is de keuze van de zadelsteun heel belangrijk. Kies voor een steun die de kussens vrij laat liggen, om indeuken te voorkomen. Je paard kan last krijgen van ingedeukte kussens, omdat het zadel dan sneller om de schoft heen zakt en niet meer optimaal aansluit op de rug!

3. Overdrijf niet met invetten

Gebruik een zachte leerbalsem om je zadel regelmatig te onderhouden, maar overdrijf niet. Te veel vet kan er voor zorgen dat je singelstoten snel gaan uitrekken.

4. Stap met een krukje op

Voor behoud van je zadel, stap op met behulp van een opstapje. Zo trek je je zadel niet scheef.

5. Berg je zadel droog op

Bewaar je zadel in een goed geventileerde ruimte en laat je dekje nooit onder je zadel drogen. Vocht kan namelijk in de wol van de kussens trekken, waardoor de veerkracht afneemt.

Met deze eenvoudige tips blijft je Empire zadel in topconditie, terwijl je paard geniet van optimaal comfort. Veel rijplezier gewenst! 🤎🖤

Empire_saddle_Aztec_LR--2
◆ 1 March 2023
Nieuw model: Empire Aztec

Wauw! Wat zijn we blij met dit model, de Empire Aztec. Dit zadel is speciaal ontworpen voor paarden met een hoge tot zeer hoge schoft. De vorm van de zadelboom, in combinatie met de kussens, maakt het gemakkelijk om een correct balanspunt te creëren. We hebben bij het ontwerp van de boom gezorgd voor een brede twist, zodat je paard voldoende ruimte heeft rondom de (basis van) de schoft en een goede schoftlift kan maken.

De kussens hebben een brede kamer en door dat ze met wol gevuld zijn kunnen ze nauwkeurig worden aangepast aan de rug van je paard voor een optimale drukverdeling en balans. En door middel van het TreeClix systeem kan de boommaat tot wel 4cm aangepast worden.

De diepe zit van de Aztec zorgt voor een uiterst stabiel en zeker gevoel, wat optimale controle geeft. Het singleflap ontwerp geeft een maximaal close contact gevoel. De extra zachte kniewrongen, in verschillende lengtes verkrijgbaar, ondersteunt je subtiel zonder je te belemmeren. Bovendien kan de positie en lengte van het zweetblad worden aangepast naar jouw behoeften, om een optimale houding en zit mogelijk te maken.

We hebben hem al getest met een paar ruiters en die waren heel blij met hoe hun paarden voelden en hoe ze zelf makkelijk in balans konden zitten in dit zadel. Wil jij ook kennismaken met de Empire Aztec? Plan dan gauw een afspraak in met één van onze dealers.

MS7A5099ML
◆ 31 August 2022
Fotoshoot Frederieke Biemans en Delphine Meiresonne

Vandaag stond een hele leuke fotoshoot met de Belgische Grandprix amazone Delphine Meiresonne op de planning. Fotograaf Kim van Garderen van KVG Fotografie heeft Delphine en haar paard Diva op de foto gezet. Natuurlijk was ook haar zadelpasser Frederieke Biemans van Bie-Fit daarbij aanwezig.

We vinden het heel leuk dat Delphine zo tevreden is met haar Empire Omani. Dit heeft ze er zelf over te zeggen:

Ik ga er altijd van uit dat een paard niet zomaar ‘stout’ is en ik vind het heel belangrijk om te luisteren naar wat een paard je ‘vertelt’.
Door de jaren heen heb ik ontdekt dat een goed passend zadel voor zowel paard als ruiter veel problemen kan voorkomen. En dat is precies wat ik de kracht van Empire vind! Er is zoveel nadenken en testen in gegaan… Het is ook belangrijk dat ze open blijven staan voor discussie om eventuele aanpassingen te maken om het beste uit paard en ruiter te halen.
De Empire Omani gaf me het gevoel dat ik in het zadel kon zitten en mijn paard, Diva, natuurlijk kon laten presteren met een topgevoel. Ze is gestopt met tandenknarsen en ze zet haar achterbeen verder onder, wat zorgt voor een betere verbinding van achter naar voren. Dit maakt haar vliegende galopwissels bijna moeiteloos en ze maakt veel minder fouten. Dus: happy horse = happy rider.

Empire-Dealerdag
◆ 23 August 2022
Onze eerste Empire dealer dag!

Wauw wat leuk! Onze eerste Empire dealer dag op stal bij Kim Noordijk. Een leerzame, maar vooral gezellige dag, waarbij we onder andere gekeken hebben naar de verschillende bomen en kussens die er bij Empire besteld kunnen worden.

De juiste pasvorm van het zadel is van essentieel belang voor zowel de prestaties als het welzijn van je paard. Daarom bied Empire Saddles 6 verschillende zadelmodellen aan, elk met hun eigen boom en pasvorm. Variërend van paarden die breed tot smal zijn, een korte rug of hoge schoft hebben, en alles daartussenin. Ongeacht de anatomie van je paard: bij Empire beginnen we met de juiste boom als basis. Dit is de eerste, belangrijke, stap naar een comfortabel dressuurzadel.

Nadat de juiste zadelboom is gekozen, gaan we verder met het kiezen van de juiste kussens. Onze zadels hebben een groot draagvlak, waardoor de druk op de paardenrug tot een minimum beperkt wordt en het paard maximaal kan presteren. Tijdens de productie van de zadels kunnen we ook nog aanpassingen laten doen aan de vorm van het kussen voor een op maat gemaakte pasvorm!

20231004_089A6232-Verbeterd-NR-bewerkt-SR_TreeClix
◆ 23 June 2020
Nieuw: alle zadels verstelbaar met TreeClix

Vanaf juli 2020 zullen alle modellen van Empire by BB worden geleverd met het TreeClix systeem! TreeClix is een compleet nieuw systeem waarmee de breedte van de zadelboom kan worden aangepast om zo mee te ontwikkelen met je paard.

Door middel van het gebruik van TreeClix op al onze Empire modellen, is het mogelijk het zadel te versmallen en verbreden, zonder dat de boom van je zadel hoeft te worden geperst.
Groot voordeel hiervan is dat de levensduur van je zadelboom aanzienlijk verlengd wordt, doordat het gebruik van TreeClix geen hoger risico van breuk met zich mee brengt, in tegenstelling tot persen.

Heb je een paard welke door het jaar heen gemakkelijk van conditie verandert, dan is je zadelpasser met TreeClix in staat je zadel steeds mee te laten veranderen. Het gebruik van onderleggers wordt hiermee overbodig en een perfecte pasvorm is gegarandeerd!

LOTTYH-Hoefslag-Treeclix-59
◆ 24 September 2019
Nieuw model: Empire Omani

Nieuw in de collectie: de Empire Omani. Wat een knaller van een zadel!

De Empire Omani is speciaal ontworpen voor paarden met een gemiddelde tot hoge schoft en een brede wervelkolom. De zadelboom is afgestemd op deze anatomie en zorgt voor optimale schoudervrijheid en comfort tijdens elke beweging.

Voor de ruiter biedt dit model een diepere zit voor een stabiele en veilige positie zonder te beperken. Door de singleflap geeft het zadel je een close contact gevoel. De Omani heeft een wat verder naar voren gekanteld zweetblad, met een geïntegreerde kniewrong. Deze wrong geeft zowel veel vrijheid als steun. Door het zachte foam voelt je altijd contact met de wrong, zonder dat deze dwingend inwerkt.

Nieuwsgierig geworden? Vraag bij één van onze dealers een pasconsult aan.

collectie

Bekijk onze zadels

Onze collectie bestaat uit 6 modellen, op verschillende bomen en kussens en met verschillende opties voor zitdiepte, kniewrongen en zweetblad positie.